V Oglarski deželi na Dolah pri Litiji je še danes prisotna že skoraj izginula stara rokodelska dejavnost oglarstva. Tradicijo kuhanja oglja so pred več kot 100 leti v te kraje prenesli italijanski oglarji. Tudi letos bodo na Dolah pri Litiji pripravili kopo velikanko, ki jo bodo prižgali 25. junija 2023 ob 14. uri, zanetila pa jo bo Dubrovka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem.

Pobudnika projekta sta Društvo oglarjev Slovenije in Kmetija Medved iz Suhadol. Gospodar Janez Medved se s kuhanjem oglja ukvarja že od zgodnje mladosti, k tej dejavnosti ga je pritegnil njegov oče. Ogromno kopo je pripravil skupaj z ženo Bernardo, sinom Andražem in tremi hčerami: Janjo, Majo in Lauro. Metrska drva so na kopišče vozili vse od novega leta naprej in jih potem več tednov z vso natančnostjo zlagali v obliko presekanega stožca. Kopa še nima dokončnega videza, saj morajo dodati še nekaj »klafter« in jo prekriti s smrekovim vejami, listjem in jo za vsak primer še dobro povezali z jeklenico, da vse skupaj ne razpade.

Kopa velikanka bo ob prižigu na oglarski višini 1,2 metra v obsegu merila polnih 40 m. V dolskem narečju to pomeni, da bi jo komaj objelo 20 dedcev oz. čokatih mož, ki imajo razpon rok 1,9 metra. Višina gmote, v kateri so zložena predvsem bukova in gabrova drva, presega štiri metre. V kopi velikanki bo zloženih okoli 200 m3 oglarskih drv. Po slovesnem prižigu jo bodo morali čuvati tudi ponoči, da ne zgori, saj bi bila to prava koparska katastrofa, o kateri bi se govorilo daleč naokoli.

V Sloveniji se z oglarjenjem ukvarja še približno 100 koparjev, ki skupaj nakuhajo dobrih 500 ton oglja na leto. »Ta stara obrt v novih časih je še vedno živa in obetavna. Oglarjenje predstavlja še ne dovolj razvit turistični potencial, ki je lahko obogaten z zgodbami oglarjev in pomeni razvojni korak slovenskega podeželja,« meni predsednik Društva oglarjev Slovenije Jože Prah.

Vabljeni na prižig kope na Dan državnosti v nedeljo, 25. junija, ob 14.00 na Oglarsko domačijo Medved, ali pa v času počitnic do konca avgusta, ko boste lahko kopo velikanko spremljali v različnih fazah kuhanja oglja.

Dogodek podpirajo Zavod za gozdove Slovenije in SIDG – Slovenski državni gozdovi.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja