V Centru domače in umetnostne obrti v Slovenski Bistrici je od 18. do 20. julija potekal drugi Slovenski rokodelski tabor za mlade na temo tradicionalnega lončarstva in sodobne keramike. Udeleženke in udeleženci od blizu in daleč so spoznavali celoten proces nastanka izdelkov iz gline, ustvarjali in se družili, prenočili pa so na seniku 115 let starega restavriranega kozolca v bližnjih Visolah.

Po lanski uspešni prvi izvedbi rokodelskih taborov smo rokodelski centri, člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, mlade letos ponovno povabili k rokodelskemu druženju. Veseli smo, da vsebine taborov v okviru aktivnosti v podporo rokodelstvu tudi letos sofinancira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, in so tako tabori za udeležence popolnoma brezplačni.

Na letošnjem taboru v Slovenski Bistrici smo mladim približali lončarsko dediščino in sodobno keramiko. Udeleženke in udeleženci so se v treh dneh seznanili z glino, njenimi lastnostmi in zakonitostmi, pripomočki v lončarski delavnici ter osnovnimi tehnikami njene priprave in obdelave. Že prvi dan so spretno preizkušali prostoročne tehnike oblikovanja gline (oblikovanje iz polnega volumna, oblikovanje z glinenimi kačicami, oblikovanje z glinenimi ploščami) in začetne prijeme na lončarskem vretenu (centriranje in odpiranje centra, oblikovanje preprostih oblik). S pomočjo mentorice lončarke Kristine Čavničar so ustvarili svoje prve izdelke in jih pripravili za sušenje.

Drugi dan tabora so preživeli s tradicionalnim lončarjem Štefanom Zelkom z Goričkega, ki je eden od sedmih tradicionalnih lončarjev, vpisanih v Register nesnovne kulturne dediščine. Mojster Zelko je mladim razložil, kako se glina koplje, pripravlja in gnete, in jim pokazal, kako izdela tradicionalne lončarske izdelke – pütre, füjčke in sklede na lončarskem vretenu, ki ga poganja z nogo. Nadobudne mlade lončarke in lončarji so se urili na vretenu, izdelali piščali v obliki ptičkov, mojster pa jim je pomagal pri ustvarjanju izdelkov, ki so si jih sami zamislili in zanje prejšnji večer pripravili skice.

Opremljeni z novim rokodelskim znanjem in veščinami so udeleženke in udeleženci tretji dan tabora dodelali svoje izdelke ter se preizkusili tudi v okraševanju in poslikavi keramike. Sledil je pregled celotnega dela, mladi so prejeli potrdila o udeležbi na taboru in z velikim navdušenjem občudovali nastale izdelke.

Odzivi na tabor so bili tudi letos zelo pozitivni. Tabor je potekal v sproščenem vzdušju, z vmesnimi premori za animacijo in spoznavanje Slovenske Bistrice – med drugim smo obiskali mednarodno razstavo Od tradicionalne do sodobne keramike – Zgodba o dvorihtniku v razstavišču Graslov stolp in keramično skulpturo Pohorska legenda, ki je nastala v CDUO, mladi so se razgibali v lipovem parku, žogali z glineno žogo in spletli prijateljske vezi … Nepozabna izkušnja sta bili tudi dve nočitvi v zavetju avtohtonega kozolca v Visolah, kjer so izkusili doživetje spanja na seniku. Ob koncu tabora so povedali, da so se naučili veliko novega in bi se takih počitniških dejavnosti v prihodnje z veseljem ponovno udeležili.

Anja Zamuda

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja