Po uspešni lanskoletni prvi izvedbi rokodelskih taborov so člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport med poletnimi počitnicami v mesecu juliju ponovno organizirali Slovenski rokodelski tabor 2023. V Škofji Loki je tabor na temo tradicionalne obdelave lesa potekal od 20. do 22. julija 2023.

Škofja Loka – TRADICIONALNE OBDELAVE LESA

Les, kot tradicionalno prisoten material, so na Škofjeloškem uporabljali že od nekdaj. Uporaba masivnega lesa in obujanje tradicionalnih tehnik njegove obdelave se v zadnjem času ponovno obuja in postaja vedno pomembnejša. K temu pripomore splošna ozaveščenost javnosti, predvsem pa vztrajno delo mojstrov rokodelcev in pedagoško delo Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka.
Na rokodelskem taboru smo se posvečali obdelavi masivnega lesa s pomočjo tradicionalnih tehnik obdelave (osnovne zakonitosti lesnih konstrukcij, tradicionalne mizarske vezi, elementi rezbarjenja in krašenja …).  Mentorja na rokodelskem taboru sta bila Matija Hiršenfelder in Tone Kosmač, izkušena mizarja, pridružil pa se jima je tudi rezbar, Erik Curk. Vsak udeleženec je izdelal svoj štokrle, stol, ki ga bo spremljal vse življenje.

Letošnji tabor je bil od lanskega nekoliko drugačen, saj udeleženci v Škofji Loki niso le ustvarjali ampak tudi spali. Prvi dan smo se tako zbrali pred taborniškim domom v Škofji Loki, kjer smo si po začetni dobrodošlici in namestitivi ogledali Rokodelski center DUO Škofja Loka, se predstavili in delili svoje dosedanje izkušnje z delom z lesom. Odpravili smo se v delavnico mentorja Matije Hiršenfeldra, kjer smo pričeli z izborom materijalov in predstavitvijo izdelka, ki ga je vsak od udeležencev izdelal. Mentorja Matija Hiršenfelder in Anton Kosmač sta razložila pravila ravnanja z orodjem in pravila varnega obnašanja ob strojih. Po kosilu so vsi udeleženci dokončali sestavne elemente stolov, popoldne pa preživeli na škofjeloškem kopališču ob reki Sori. Z animatorko Nino Možina so si pred taborniškim domom pripravili večerjo na prostem. Večer družabnih iger se je zaključil v prijetnem vzdušju.

Naslednje jutro nas je najprej ohladila nevihta, ki pa je še pred odhodom v delavnico ponehala. Drugi delavni dan je bil izjemno aktiven in intenziven. Udeleženci so kombinirali ročno in strojno obdelavo lesa. Pridružil se je tudi mojster rezbar Erik Curk, ki je udeležence vodil skozi osnove rezbarjenja. Starejši udeleženci so se lotili bolj zahtevnih rezbarij, najprej s skiciranjem in prerisovanjem skice na lesene dele stola, nato pa s samim rezbarjenjem. Delo je potekalo do poznega popoldneva, ko so bili pripravljeni pol izdelki za končne izdelke.

Po delu v delavnici so mladi obiskali novo delavnico v starem mestnem jedru Škofjeloške, ki jo je odprl rezbar in ljubiteljski mizar. Udeležili so se dneva odprtih vrat in se po ogledu odpravili na sprehod. Po krajšem oddihu so odšli na večerjo v picerijo Jesharna v starem mesnem jedru.

Sobota je bila dan za zaključevanje rezbarij in sestavljanje stolov. Vsak od udeležencev je bil zaposlen z eno od faz dela. Po kosilu je sledilo sestavljanje stolov, brušenje in oljenje končnih izdelkov.  Skozi celoten proces dela se je skupina povezala in kmalu so udeleženci pomagali drug drugemu. Starejši udeleženci, ki so se lotili bolj kompleksnih izdelkov, so večino naredili v delavnici, nekaj detajlov pa je ostalo za dokončanje doma.

Nastopil je čas za vrednotenje in veselje ob opravljenem delu. Ob manjši pogostitvi je vsak dobil priložnost podeliti svoje vtise in mnenja. Udeleženci so izpostavili veselje, da so lahko delali z mojstri, si izbirali različne vrste lesa za delo in ker smo jim zaupali in so lahko sami delali skoraj vse faze dela.  Tudi mentorji so pohvalili mlade, o uspehu tabora pa govorijo končni izdelki, ki so bili zelo zahtevni za izdelavo, pa so jih kljub temu izdelali tudi najmlajši.

Zahvaljujemo se vsem, ki so omogočili izvedbo Rokodelskega tabora, še posebej pa Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport in Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije.

Utrinke z Rokodelskega tabora v Škofji Loki si lahko ogledate tudi v krajšem filmu, ki ga je ustvarila Karata Film.

 

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja