Od 13. do 17. septembra 2023 smo se člani devetih slovenskih rokodelskih centrov skupaj z našimi člani predstavili na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, največjem in najpomembnejšem dogodku za obrtnike, podjetnike in ustvarjalce v Sloveniji. Našo predstavitev je finančno podprlo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki je na dogodku pripravilo tudi okroglo mizo na temo novega Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva.

Na otvoritveni dan sejma, v sredo, 13. 9., sta se predstavljala Rokodelski center Ribnica in Rokodelski center Koroška. Matej Muhič iz Rokodelskega centra Ribnica je navdušil obiskovalce s svojo spretnostjo in natančnostjo pri oblikovanju leskovih viter in košar. S svojimi okolju prijaznimi izdelki so navdušile tudi rokodelke Sončnice iz Občine Mislinja, članice Rokodelskega centra Koroška. Rokodelke iz Društva upokojencev Slovenj Gradec pa so ustvarjale izdelke iz odsluženih materialov.

V četrtek, 14. 9., smo imeli priložnost spoznati veščine pletenja zapestnic iz ličja in na tkalskem glavniku, predstavljene s strani Rokodelskega centra Rogatec. Zapestnice sta izdelovali Vida Antolinc in Gordana Bilušić. Rokodelska zadruga iz Slovenske Bistrice je navdušila s svojimi lončarskimi mojstri in izdelavo trajnostnega nakita iz industrijskega aluminija.

Vodja Rokodelske zadruge v Slovenski Bistrici Ljubica Zgonc Zorko je ta dan zastopala Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije tudi na okrogli mizi na temo nove rokodelske zakonodaje.

Tretji dan sejma, v petek, 15. 9., smo bili priča nastajanju cvetja iz krep papirja s strani Marije Šmidovnik iz Rokodelskega centra Moravče. Umetnost polstenja je predstavila Emi Gregorčič. Sebastjan Zajc, ki ustvarja pod imenom Zajchek WOODS, nas je navdušil z lesenimi izdelki. Rokodelski center DUO Veržej sta zastopali lončarka Urška Ambrož in Marija Kozijan iz Zadruge Pomelaj, v kateri izdelujejo cekarje in druge izdelke iz koruznega ličja.

V soboto, 16. 9., so se predstavili ustvarjalci iz Rokodelskega centra Koroška in Mreže rokodelcev Srca Slovenije. Matijaž Gostečnik iz Steklarskega Studia Matijaž Gostečnik je izvajal delavnico oblikovanja steklenih obeskov, Jadranka Smiljić je navdušila s svojimi čudovitimi kvačkanimi izdelki, Marina Mihalj iz PEN – MAG Calligraphy Kaligrafija pa z demostracijo kaligrafije. Iz Srca Slovenije sta se prestavila Vesna in Danijel Pavše s ponudbo lesenih struženih posod in gospodinjskih pripomočkov. Tudi Karlo Podkrajšek je predstavil linijo lesenih posod, prstanov in obeskov iz različnih vrst lesa. Andreja Humar Gruden nas je popeljala v svet klekljanja nakita, pletarke iz KUD Fran Maselj Podlimbarski pa so prikazovale pletenje slamnatih kit.

Zadnji dan sejma, v nedeljo, so bili na dogodku prisotni rokodelci iz Rokodelskega centra Škofja Loka, Rokodelskega centra Koroška in Mreže rokodelcev Srca Slovenije. Škofjeločanka Petra Vengar, ki ustvarja pod blagovno znamko Petruška, je predstavila tehniko suhega polstenja in svojo ustvarjalno zgodbo. Ob njej se je predstavljala Katja Zrimšek, ki izdeluje unikatne steklene izdelke. Andreja Kragelnik iz Rokodelskega centra Koroška je navdušila z unikatnimi majicami, Karlo Podkrajšek iz Srca Slovenije pa z lesenimi posodami.

MOS 2023 je bil priložnost za povezovanje, izmenjavo idej in navdihovanje med rokodelci ter obiskovalci. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas obiskali na sejmu, in tistim, ki ste podprli naše rokodelce s svojimi nakupi. Skupaj z drugimi ponudniki, ki so se prestavljali samostojno ali preko drugih organizacij, smo uspešno predstavili raznolikost in bogastvo slovenskega rokodelstva.

Eva Štraser in Mija Bokal

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja