Med 23. septembrom in 7. oktobrom se je po Sloveniji v okviru akcije Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) odvijalo 450 dogodkov. V Centru domače in umetnostne obrti (CDUO) Slovenska Bistrica je v sklopu DEKD 22. in 23. septembra potekal prikaz črnega žganja keramike.

DEKD so najprepoznavnejša skupna evropska akcija na področju kulture, ki se odvija vsako leto jeseni pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Prireditelji so letos v ospredje postavili redka in dragocena znanja, spretnosti in poklice. Z izbrano tematiko želijo v javnosti okrepiti zavedanje, da moramo dediščino spoštovati in ohraniti, saj je ključna sestavina naše identitete.

V CDUO je v okviru DEKD potekal prikaz starodavnega načina redukcijskega žganja keramike v kopasti peči na drva, s katerim postane lončevina prepoznavno črna in manj porozna. V preteklosti so jo izdelovali predvsem za shranjevanje tekočin. Prikaz, pripravljen v sodelovanju z Društvom Majolika, v sklopu projekta Za lončarstvo in lonec ni konec!, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo., je potekal na notranjem dvorišču CDUO. Izvedel ga je Štefan Zelko iz Lemerja, ki je kot nosilec enote tradicionalno lončarstvo vpisan v register nesnovne kulturne dediščine in je tudi eden redkih, ki obvlada že skoraj pozabljeno tehniko žganja keramike.

Pripravljanje 80-litrske premične peči, ki jo je mojster Zelko sam sezidal in za dogodek pripeljal v Slovensko Bistrico, je potekalo v petek popoldan. Zbrani so navdušeno spremljali, kako je izkušeni lončar peč previdno napolnil z izdelki in podkuril, nato pa na tri kurišča postopoma nalagal drva. Po dobrih štirih urah je dodal še smolnate borove korenine in ob mraku v pravem boju z ognjem zračnike in kurišča na hitro zazidal ter zaprl vse nastale razpoke. V peči je tako vzpostavil redukcijsko atmosfero, v kateri se je rdeči diželezov trioksid reduciral v črni triželezov tetraoksid, keramika pa je tako dobila značilno črno barvo.

Naslednji dan, ko je temperatura dovolj upadla, je sledilo odpiranje peči. Sodelujoči v projektu so se razveselili »na črno« odžganih izdelkov in novice, da se zaradi velikega navdušenja v sklopu omenjenega projekta obeta še ena ponovitev redkega in zanimivega prikaza.

Anja Zamuda

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja