Projekt sodelovanja Zgodbe rok in krajev, v katerem sodeluje še 10 ostalih Lokalnih akcijskih skupin in ki skupaj vključujejo več kot 60 občin širom Slovenije, sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Med njimi je tudi LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, ki združuje občine Dobrepolje, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Osilnica, Ribnica, Sodražica in Velike Lašče. Namen projekta, ki je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj, je ustvariti spodbudno okolje za razvoj rokodelstva v Sloveniji s ciljem povečanja gospodarske in družbene moči rokodelcev in njihovih kompetenc.

S projektom s katerim so pričeli v letu 2017, so nadaljevali marca 2018.

Z uvodno interaktivno delavnico, na kateri so v sodelovanju z oblikovalci, rokodelci in etnologi pretresli obstoječe stanje rokodelstva ter zasnovali vsebine za osem delavnic, namenjenih rokodelcem in obrtnikom, ki so se začele z uvodno predstavitvijo z naslovom Uspešne zgodbe: Zenegg, Ribrand in Dile za darile. Delavnice, ki jih je obiskovalo 25 udeležencev, je vodil oblikovalec Gašper Premože. Udeleženci so dobili globlji vpogled v zakulisje načrtovanja novega izdelka, blagovne znamke in trženja. V  živo so spremljali razvoj izdelka od prve ideje do končne spletne trgovine, ob tem pa spoznali sodobne pasti in priložnosti trženja blagovne znamke.

Rokodelci so spoznali tudi druge teme – fotografijo s Petro Draškovič Pelc, trženje na socialnih omrežjih z Evo Moric ter komunikacijo s kupci z Boštjanom Majcnom. Ob koncu delavnic so se rokodelci lahko glede načrtovanja in zasnove oblike izdelka ter končne podobe embalaže posvetovali z oblikovalcema Gašperjem Premožetom in Janezom Mesaričem. Na koncu so zainteresirane povabili k sodelovanju na prireditvi Historial v Škofji Loki in na prireditvi 19. rokodelski festival v okviru 43. Ribniškega semnja suhe robe in lončarstva, kjer so se nekateri tudi prvič predstavili javnosti.

Rezultati projekta so bili na ogled od 2. septembra 2018, ko se je v Ribnici odvijal tradicionalen 43. RIBNIŠKI SEJEM in 19. ROKODELSKI FESTIVAL do 30. septembra 2018 v prostorih bivše muzejske trgovine, na Škrabčevem trgu 23 v Ribnici, vsak dan od 9. do 11 in od 16. do 18 ure. V tem času so imeli tudi uradno otvoritev razstave ter nekatere predstavitve posameznih rokodelcev.

Lokalne akcijske skupine so poskrbele, da so bili izdelki na ogled tudi na zaključnem dogodku projekta sodelovanja Zgodbe rok in krajev, ki se je odvijal 30. septembra v Veržeju. V dvorani Centra DUO Veržej je bila ta dan dana na ogled razstava Zgodbe rok in krajev, za katero so prispevali svoje izdelke rokodelci iz vseh sodelujočih LAS. Razstava bo na ogled do 30. novembra. Na razstavi so na ogled tudi rokodelski izdelki iz LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe. Vljudno vabljeni, v kolikor vas bo pot zanese v Veržej.

Nastali so novi izdelki, ponekod nadgradnja celostne grafične podobe. Tudi če je bil to »le« premislek, kdo sem in kaj želim početi v prihodnje.

Nekaj utrinkov iz razstave v Ribnici in v Veržeju:

Razstava RibnicaRazstava RibnicaRazstava Ribnica

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja