V ponedeljek, 31. maja je v spletni obliki potekal strokovni posvet o stanju obrti in rokodelstva v Sloveniji z naslovom Sodobnost tradicionalnih rokodelskih in obrtniških znanj in dejavnosti, ki ga je organiziral Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo ljubljanske Filozofske fakultete.

Svoje poglede o trenutnem stanju slovenskega rokodelstva smo predstavili vsi ključni deležniki tega področja. Po plenarnem predavanju zasluž. prof. dr. Janeza Bogataja je namen, izzive in vizijo Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije predstavila Kati Sekirnik iz RC DUO Škofja Loka. Predsednik Medresorske delovne skupine za prenovo sistemske ureditve področja rokodelstva Franc Stanonik je povzel ključne točke končnega poročila delovne skupine, ki je trenutno v postopku obravnave in sprejema na Vladi RS.

Jernej Bortolato, predsednik Sekcije za domačo in umetnostno obrt pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije je predstavil vizijo rokodelstva in razvoj blagovne znamke Art & Craft, Boštjan Košorok iz Centra RS za poklicno izobraževanje pa sistem Nacionalnih poklicnih kvalifikacij za rokodelske veščine. Doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec je nakazala možnosti za razvoj in prepoznavnost rokodelstva skozi kolektivne blagovne znamke Izvorno slovensko.

Po predavanju upok. izr. prof. dr. Vita Hazlerja sta v drugem sklopu dr. Cvetka Požar in Maja Vardjan pojasnili proces sodelovanja med obrtniki in oblikovalci v projektu MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja. Aleš Kacin, oblikovalec in arhitekt, ustanovitelj in vodja delavnice AK Alojz Karner pa je predstavil primer dobre prakse nadgradnje čevljarske dediščine s sodobnimi strokovnimi in poslovnimi prijemi. Predstavljeni prispevki so odprli številne zanimive teme in vprašanja, o katerih so sodelujoči razpravljali v tretjem sklopu dogajanja, ki je potekal v obliki okrogle mize.

Posnetek dogodka je dostopen na tej povezavi.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja