V Ribnici je v sredo, 11. oktobra 2023, potekal Javni posvet o oblikovanju prvega Programa za ohranjanje in razvoj rokodelstva za leto 2024, na podlagi novega Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva, na katerem so spregovorili predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Zveze društev upokojencev Slovenije in Slovenskega etnografskega muzeja.

Rokodelke in rokodelci, rokodelski centri in druge rokodelske organizacije, ki delujejo v okviru podpornega okolja rokodelstva, so lahko podali konkretne predloge vsebinskih rešitev in aktivnosti za oblikovanje sistemskih ukrepov na področju rokodelstva. Javni posvet, ki se ga je udeležilo kar 120 ljudi, je bil tudi priložnost za predstavitev rokodelskih centrov iz Veržeja, Škofje Loke, Slovenske Bistrice, Slovenj Gradca, Litije, Moravč, Idrije, Rogatca in Ribnice.

Kot je v izjavi ob posvetu, ki sta ga pripravila Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Rokodelski center Ribnica, povedal minister Matjaž Han, je zakon dobra osnova, a sam po sebi še nič ne rešuje, zato so tovrstni posveti zelo pomembni za to, da bodo lahko oblikoval takšne programe, da se bo znanje preneslo na mlade, saj da je določenih mojstrov le še za prste ene roke. Ključno je, da se bo definiral status rokodelca in da bo država z raznimi programi pomagala, da bo rokodelstvo še naprej živelo, je dodal minister. Napovedal je dodatne javne posvete in izrazil upanje, da bodo prvi programi razpisani prihodnje leto. Po zakonu je za ta namen na voljo 1,5 milijona evrov letno.

Zakon je med drugim prinesel sistemsko rešitev za prenos rokodelskih znanj, in sicer prek naziva priznani rokodelec ter prek zaščite rokodelskih izdelkov oz. z njihovim certificiranjem. Za to bo skrbela Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), poleg nje pa so kot nosilci podpornega okolja rokodelstva določeni še rokodelski centri, Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, Zveza društev upokojencev Slovenije in Slovenski etnografski muzej.

Vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije Kati Sekirnik je dejala, da se v konzorciju zavedajo, da je zakon šele začetek njihovega dela. Pozdravila je možnost, da prek javnih posvetov od rokodelcev dobijo konkretne predloge. “Treba je naslavljati tako potrebe nosilcev kot tudi potrebe podpornega okolja. Ključna stvar pa je poskrbeti za pozitivno klimo ter omogočati prenos rokodelskih znanj in preživetje na trgu tistim, ki se z rokodelstvom profesionalno ukvarjajo,” je dejala.

Dan je bil res poln pozitivne energije in povezovanja, saj je hkrati na dvorišču pred rokodelskim centrom potekal tudi rokodelski festival “Rokodelci za rokodelce” z možnostjo druženja in aktivnega vključevanja na rokodelske delavnice, ki so jih pripravili vsi rokodelski centri z rokodelci iz cele Slovenije. Po končanem festivalu so obiskovalci spoznali programe doživetij v Ribnici.

Vir: STA in RC Ribnica

Foto: Daniel Vincek, RC Ribnica

Rokodelski posvet v Ribnici 2023

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja