Slovenska Bistrica se z letošnjo izvedbo razstave Od tradicionalne do sodobne keramike že petič po vrsti vključuje v spremljevalni program mednarodnega trienala keramike UNICUM. V petek, 2. junija, so v razstavišču Graslov stolp odprli razstavo Zgodba o dvorihtniku.

Prvi mednarodni trienale keramike UNICUM 2023, ki poteka od sredine maja do konca septembra 2023, je najpomembnejša mednarodna razstava s področja sodobne umetniške keramike v Sloveniji. UNICUM je postal referenčni projekt, primerljiv z drugimi sorodnimi prireditvami v svetu, ki poleg osrednje razstave v Narodnem muzeju obsega tudi bogat spremljevalni program prireditev po Sloveniji.

Bistriška razstava Od tradicionalne do sodobne keramike je stalnica spremljevalnih dogodkov UNICUM od njegove ustanovitve leta 2009. Njena rdeča nit je tradicija kot izziv sodobnemu likovnemu izrazu, zato je tematsko obarvana s predstavitvami tradicionalnih keramičnih izdelkov lončarske dediščine. Po Zgodbi o skledi leta 2015 in Zgodbi o vrelni vehi leta 2018 je tokratna osrednja tema Zgodba o dvorihtniku – lončeni posodi naših prednikov za prenašanje hrane.

Na razstavi, ki jo je Center domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrica pripravil v sodelovanju z Zavodom za kulturo Slovenska Bistrica in Društvom Majolika, se s svojimi deli predstavlja 21 avtoric in avtorjev iz Slovenije, Hrvaške in Srbije po izboru strokovne komisije. Razstavljene interpretacije dvorihtnika našo dediščino rokodelstva v prepletu s sodobnim oblikovanjem na področju keramike nadgrajujejo in bogatijo ter nagovarjajo obiskovalce k razmisleku o tradicionalni lončarski zgodbi.

Razstava Od tradicionalne do sodobne keramike – Zgodba o dvorihtniku bo v razstavišču Graslov stolp na ogled do 3. septembra.

Fotografije so nastale ob odprtju razstave.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja