Vabljeni na občasno razstavo “Trienale rokodelstva / Razstava sodobnih inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije,” ki poteka od 26. septembra do 19. novembra 2023 v Koroški galeriji likovnih umetnosti, Glavni trg 24, Slovenj Gradec.

Razstava predstavlja 38 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Trienale rokodelstva in obrti ter 10 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Povezovanja sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti. Razstava je plod sodelovanja konzorcija partnerjev in Centra za kreativnost, ki ga je razpisal v okviru evropske platforme Distributed Design.

Ta razstava nam omogoča boljše razumevanje rokodelskih panog v kontekstu 21. stoletja. Tri tematski sklopi, in sicer “Mojstrska znanja, spretnosti in veščine,” “Prilagoditve rokodelskih simbolik in tehnik,” ter “Konceptualni in socialni pristopi,” so izpostavili temeljne lastnosti izdelkov in poudarili njihove skupne značilnosti.

Posebno pohvalo strokovne komisije so si zaslužili naslednji izdelki:

  • Izdelek “Čebelino” Roka Oblak ter Luke Pleskovič za keramični pitnik za čebele, izdelan iz biokompozitnega materiala, ki omogoča zadostno pronicanje vode, da jo lahko čebele posrkajo s površine in preživijo najbolj sušna obdobja poletja.
  • Izdelek “Steklenici” Teje Hlačer za keramični steklenici, oblikovani na lončarskem vretenu, njuna posebnost pa je visokotoplotno obstojna glazura iz pepela.
  • Izdelek “Oreika” Lare Baler in Borisa Ouček. Gre za ropotuljico, narejeno iz biomateriala, ki nosi v sebi semena avtohtonih slovenskih vrst in je okolju prijaznejša alternativa plastičnim izdelkom.
  • Ekipa, ki jo sestavljajo Tjaša Bavcon, Katja Burger Kovič in Jasmina Ferček pa je prejela potrditev za njihov izdelek “Selfi”. Gre za serijo sodobnih, ročno izvezenih avtoportretov, tekstilne različice novodobnih selfijev, namenjenih krepljenju psihične in socialne dobrobiti njegovih ustvarjalcev.

Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite in doživite to edinstveno razstavo, ki združuje izjemno umetniško dediščino Slovenije z inovativnimi sodobnimi pristopi. Lepo vabljeni!

Eva Štraser, Rokodelski center Koroške

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja