“Včerajšnji prispevek o prihodnosti rokodelstva v Ribnici mi ne da miru. Oglasili so se tudi drugi predstavniki Rokodelskih centrov iz cele Slovenije. Razumem avtonomnost novinarskega dela, ampak podajanje tako zavajajočih informacij je  milo rečeno nedopustno. Sporočilo prispevka, ki je bil včeraj objavljen v Slovenski kroniki na RTV SLO, je podalo popolnoma napačno sliko  in zgodbo zapeljalo v nasprotno smer naših dolgoletnih prizadevanj.  Rokodelski centri po Sloveniji se že leta trudimo, da se  področje rokodelstva na novo ovrednoti, se mu prizna pomen in vrednost ter poskrbi za njegovo ohranjanje in razvoj.  Smo namreč eni izmed redkih institucij, ki zagovarjamo vrednosti in pomen še delujočih rokodelcev in rokodelk in to vedno jasno in glasno povemo.

Tudi v  Rokodelskem centru Ribnica si že 11 let  prizadevamo, da sledimo osnovnemu poslanstvu, kar je trajna skrb za izdelovanje, ohranjanje, raziskovanje, prikazovanje, izobraževanje, razstavljanje in populariziranje domače in umetnostne obrti.

V tem času smo pomagali pri pridobivanju tradicionalnih rokodelskih veščin  preko t.i. pletarskih in lončarskih šol več kot  200 posameznikom.  Da ne omenim vseh krajših rokodelskih tečajev za otroke in odrasle, tehniških dni za OŠ, delavnic, rokodelskih razstav – lastnih in gostujočih in še drugih aktivnostih vezanih na rokodelstvo.

Skozi vsa ta leta se je oblikovala  skupnost v katero so vključeni strokovnjaki, rokodelci in ljubitelji rokodelstva, ne le iz Občine Ribnica ampak širše regije, saj smo s svojim delom prepoznavni kot eno ključnih vozlišč rokodelstva na Slovenskem.

Ker želimo temu okolju ponuditi več  se je razvila ideja, da vzpostavimo kreativni prostor za mlade, starejše ter aktivne in potencialne podjetnike, ki pa bi se še nadgradil s spodbujanjem pridobivanja znanja na področju digitalnih veščin in se usmerjal v rabo novih tehnologij.

Zato smo zasnovali projekt Rokodelski Digi Lab, kjer bodo udeleženci sočasno pridobivali tako tradicionalna znanja kot tudi nova tehnološka znanja. Kljub hitremu napredku tehnologij je namreč dodana vrednost tega projekta prav usmerjeno povezovanje tradicionalnega z digitalizacijo.

NE GRE za zanemarjenje dragocenega rokodelskega znanja ali nadomeščanja izdelkov narejenih s strani naših rokodelskih mojstrov, s tistimi na 3D tiskalnik! To je nesprejemljivo, saj če kdo smo mi prvi, ki se zavedamo  dejstva, da nobena tehnologija ne more zamenjati človeških rok in energije s katero je izdelek nastal.

Rokodelstvo v Ribnici ni teorija je praksa že več kot 500 let.”

Katja Žagar, strokovna sodelavka na področju Rokodelstva v Rokodelskem centru Ribnica in vodja projekta Rokodelski Digi Lab.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja