Med poletnimi počitnicami je letos prvič v kar sedmih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri, potekal Slovenski rokodelski tabor 2022. V Ribnici in Škofji Loki so mladi, stari med 12 in 17 let, ustvarjali z lesom, v Veržeju in Slovenski Bistrici z glino, Rogatcu s steklom, Moravčah z volno in papirjem, na Dolah pri Litiji pa so se spoznavali z ogljem.

Rokodelski centri so poskušali k sodelovanju pritegniti tiste mladostnike, ki radi preživljajo počitnice aktivno in ustvarjalno in bi morda lahko rokodelstvo izbrali tudi za svojo poklicno pot. Kljub temu, da gre za prvi tovrstni projekt, so se prosta mesta hitro zapolnila. Dijak, ki se je udeležil tabora na Dolah pri Litiji, je povedal: »Ko sem slišal za oglarski tabor, mi je to takoj vzbudilo zanimanje. Vedel sem za oglarjenje, vendar nisem natanko vedel, kako poteka. Zato sem se udeležil tabora. Nikoli še nisem bil na podobnem tematskem taboru.« Ob zaključku so se tako udeleženci kot tudi organizatorji strinjali, da bi morale postati takšne vsebine stalnica.

Rokodelski tabori so potekali v manjših skupinah med 7 in 10 udeležencev, zato so se lahko mentorji mladim zelo posvetili. V Rokodelskem centru Ribnica so si mladi ob pomoči rokodelskega mojstra v mizarski delavnici izdelali lesene namizne svetilke, pri čemer so spoznali različne mizarske tehnike. V Rokodelskem centru Rogatec so tabor namenili spoznavanju poklica steklarja in tehnika steklarstva, ki ju promovirajo skupaj s Šolskim centrom v Rogaški Slatini. Mladi so ustvarjali skupaj s steklarskim mojstrom v steklarski delavnici na dvorcu Strmol. Celovit postopek izdelave in razdiranja oglarske kope so mladi spoznavali v Srcu Slovenije na Dolah pri Litiji, kjer je tradicija oglarjenja prisotna še na več kot 20 oglarskih domačijah. V Društvu rokodelcev – Rokodelskem centru Moravče so udeleženke tabora seznanili s postopki polstenja ter v nadaljevanju izpeljali delavnico izdelave polstene torbice in delavnico izdelave šopka različnih rož iz krep papirja. V Centru DUO Slovenska Bistrica so se mladi ob mentorjih spoznavali s tradicionalnim lončarstvom in sodobno keramiko in bili, podobno kot udeleženci tabora v Centru DUO Veržej, navdušeni nad ustvarjanjem z glino. Na obeh taborih so si mladi izdelali svoje lončene izdelke, ki jih bodo spominjali na prav posebno počitniško izkušnjo. V Rokodelskem centru DUO Škofja Loka so tabor pripravili skupaj s Srednjo šolo za lesarstvo Škofja Loka. Ob mojstrih rokodelcih si je vsak od dijakov izdelal svojo leseno škatlo, za katero je uporabil znanja s področij mizarstva, rezbarstva in pletarstva.

Poleg rokodelskih vsebin je bilo na taborih poskrbljeno tudi za medsebojno druženje, animacijo in spoznavanje ljudi, krajev in dediščine krajev, ki so gostili tabore. Mladi so bili navdušeni in enotnega mnenja, da bi želeli tovrstno izkušnjo še kdaj ponoviti. Temu se pridružujejo tudi mentorji taborov. Izkazalo se je, da je za rokodelske vsebine tudi med mladimi izjemen interes ter da je za ohranjanje in razvoj prenos znanj na mlade ključen. Ravno ti bodo ta tradicionalna znanja lahko nadgrajevali in iskali nove razsežnosti, ki jih naravni materiali ter rokodelske tehnike ponujajo.

Vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije Ljubica Zgonec Zorko meni, da so tovrstni dogodki nujni za popularizacijo rokodelstva med širšim prebivalstvom, saj se mnogi, še zlasti mladi, z rokodelstvom še niso srečali. Povedala je: »Veseli me, da so na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo prisluhnili našim pobudam in finančno podprli izvedbo Slovenskega rokodelskega tabora 2022. Za ohranjanje in razvoj rokodelstva je ključna celovita ureditev področja, ki jo prinaša nov zakon o rokodelstvu, ki bo, tako verjamem, kmalu zaživel.« Konzorcij rokodelskih centrov načrtuje z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo že nove skupne projekte. Prvi bo skupna predstavitev na 54. sejmu MOS v Celju med 16. in 18. septembrom, posamezni rokodelski centri se bodo sejma udeležili tudi v okviru Ulice obrti.

Besedilo: Mija Bokal
Fotografije: rokodelski centri

O izvedbi rokodelskih taborov so pisali tudi številni mediji:

Dnevnik, 14. 6. 2022 (napoved)
Oddaja Mladoskop, Radio Ognjišče, 16. 6. 2022 (napoved)
Spletna stran Radia Ognjišče, 17. 6. 2022 (napoved)
Naša družina, tiskana priloga tednika Družina, 19. 6. 2022 (napoved)
Slovenske novice, tiskani časopis, 28. 6. 2022 (napoved)
Slovenske novice, 28. 6. 2022 (napoved)
Radio 1 Geoss, 23. 6. 2022 (Dole pri Litiji)
Oddaja Prvi na obisku, RTV Slovenija, Radio Prvi, 6. 7. 2022 (Moravče)
Dnevnik, 8. 7. 2022 (Ribnica)
Naša družina, tiskana priloga tednika Družina, 31. 7. 2022 (Rogatec)
Večer, 23. 7. 2022 (Slovenska Bistrica)
Vestnik, 6. 8. 2022 (Veržej)
Gorenjski glas, 30. 8. 2022 (Škofja Loka)
Kmečki glas, 2. 9. 2022 (sporočilo za javnost)
Spletni portal Savus, 3. 9. 2022 (sporočilo za javnost)

V Ribnici so si mladi udeleženci tabora izdelali vsak svojo leseno svetilko.

Oblikovanje stekla nad odprtim plamenom in druge steklarske tehnike so spoznale mlade udeleženke tabora v Rogatcu.

Izdelovanje rož iz krep papirja in polstenje sta bili osrednji temi rokodelskega tabora v Moravčah.
Na Dolah pri Litiji so mladi spoznali celovit postopek kuhanja oglarske kope.
Mladi udeleženci tabora v Slovenski Bistrici so spoznavali tradicionalno lončarstvo in sodobno keramiko.

V Veržeju so rokodelski tabor namenili lončarstvu, ki ima v teh krajih bogato tradicijo.

Na rokodelskem taboru v Škofji Loki so si dijaki izdelali vsak svojo leseno škatlo, pri kateri so uporabili znanje mizarstva, pletarstva in rezbarstva.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja