Na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije tudi letos pripravil razpis za izvedbo rokodelskih taborov. Tabori bodo izvedeni v počitniškem času za mlade od 12 do 17 leta v devetih rokodelskih centrih, med njimi je tudi v Rokodelskem centru Moravče. Tabore je v celoti financiralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, tako so bili za udeležence brezplačni. K objavljenemu povabilu k udeležbi so odzvali mladi iz vse Slovenije, število mest je bilo omejeno na deset, saj se morajo mentorji posvetiti vsakemu posebej.

V Moravčah smo izvedli Rokodelski tabor 2023 med 5. in 7. julijem, v Domu duhovnih vaj na Svetem Mohorju nad Moravčami. V programu smo imeli mokro in suho polstenje. Mentorice smo bile Emi Gregorčič, Marija Šmidovnik, Bojana Dorič in Branka Bizjan.

Mladim smo predstavile način pridobivanja volne, od striženja ovc  do volne, ki jo uporabljamo za polstenje, pletenje in kvačkanje. Dekleta so razlago z zanimanjem poslušala in imela veliko vprašanj, saj si niso predstavljala, kako pridemo od ovce do uporabnega izdelka. Z velikim veseljem so poslušala tudi navodila in sodelovala, saj so si vsaka zase izdelale polstene copate. Najprej so si obrisale svoje noge, nato pa po navodilih glavne mentorice Emi Gregorčič nanašale volno po kosmih na model in volno z milnico oblikovala v copate. To delo je bilo kar zahtevno, predvsem zato, ker je delo dolgotrajno, zato so potrebovale vztrajnost, nekaj moči in tudi likovno ustvarjalnost, saj je vsaka okrasila copate po svoji ideji. Kljub dolgotrajnemu in napornemu delu so bila zadovoljna, saj so si naredila najlepše copate.

Poleg glavne teme so jim mentorice pripravile jutranjo teleevadbo, ogled okolice in obisk pri rokodelcu Sebastjanu Zajcu, ki izdeluje lesen nakit. Ob večernem druženju so se učile osnov pletenja in suhega polstenja, kar jim je šlo dobro od rok.

Ob odhodu domov so z veseljem odnesle svoje copate in vse, kar jim je uspelo narediti v treh dneh druženja z mentoricami Rokodelskega centra Moravče.

Zapisala: Branka Bizjan

Fotografije: Rokodelke Moravške doline

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja