Počitniški rokodelski tabor, namenjen mladim v starosti med 12 in 17 leti, smo v Srcu Slovenije letos organizirali skupaj s Turističnim društvom Tuhinjska dolina, ki uspešno obuja ovčjerejo in uporabo volne v tem delu Slovenije. Rokodelski tabor je potekal v Snoviku od 27. do 29. junija 2024. Devet udeleženk in en udeleženec so podrobneje spoznavali obdelavo ovčje volne. Po začetnem teoretičnem spoznavanju živali, ki nam dajejo kakovostna vlakna, so spoznali slovenske avtohtone pasme ovac in nekaj najbolj produktivnih pasem ovac na svetu pa tudi okoljske razloge proti popularizaciji hitre mode.

Udeleženci iz Cerknice, Grosuplja, Ljubljane, Tunjic pri Kamniku, Zgornjega Tuhinja, Lipelj, Okroga pri Motniku in Pšajnovice so pod vodstvom mojstric TD Tuhinjska dolina – rokodelska sekcija spoznali tehnike mokrega in suhega polstenja ter demonstracijsko pletenje, kvačkanje, ročno tkanje, pripravo surove volne od striženja ovac, sortiranja nastrižene volne, pranja, mikanja, ročnega predenja in razloge, zakaj bi to počeli v dobi umetne inteligence in visoke tehnologije.

Ob obisku ovčarskega stanu na Menini planini je Janez Jeras mladim predstavil striženje ovac in sortiranje ovčjega runa. Na tem mestu so se srečali tudi g. Jožetom Hribarjem, starosto oživljanja ovčereje v Tuhinjski dolini v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Tabor je mladim omogočil spoznavanje in preizkušanje rokodelskih veščin in razvijanje potrebnih spretnosti za izdelavo končnih izdelkov: polstenih torbic, polstenega nakita, klobuka in kvačkanj iz volne slovenske avtohtone pasme jezersko solčavskih ovac, rejenih v Tuhinjski dolini, ki so jih po taboru odnesli domov. Prejeli so potrdila o udeležbi in prelepo darilce predsednice rokodelske sekcije TD Tuhinjska dolina, ge. Dragice Jagodic.

Druženje s sovrstniki, spoznavanje prelepe Tuhinjske doline in ustvarjalno preživljanje počitnic je dodana vrednost. Ob slovesu so bili zadovoljni tako izvajalci tabora kot tudi mladi rokodelci, ki so si obljubili, da se še srečajo.

Hvala Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki financira izvedbo rokodelskih taborov v kar devetih krajih po Sloveniji.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja