Dvorec Strmol v Rogatcu je med 13. septembrom in 1. oktobrom 2023 gostil razstavo Čar lesa. Namen razstave je promocija rabe lesa za izdelke. Pri organizaciji in izvedbi razstave so sodelovali Društvo za zaščito lesa Slovenije, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport – Direktorat za lesarstvo, Javna agencija SPIRIT Slovenija, Biotehnična fakulteta – Oddelek za lesarstvo ter Svet za les, ob podpori Občine Rogatec in Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec.

Prireditev Čar lesa z razstavo lesnih izdelkov ozavešča in nagovarja širšo javnost o pomenu lesa, saj trend uporabe le tega narašča. S prireditvijo razstave si že 15 let prizadevajo spodbuditi večjo uporabo slovenskega lesa ter le-temu povrniti ugled, ki si ga zasluži. Prijave na razstavo se vsako leto povečujejo; letos so opazili znatno povečanje pohištvenih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, kar nakazuje na krepitev slovenskih proizvajalcev pohištva.

Na uradnem odprtju razstave 19. septembra 2023 so zbrane obiskovalce nagovorili Martin Mikolič, župan Občine Rogatec, Gordana Bilušić, strokovna sodelavka v Rokodelskem centru Rogatec, Miroslav Novak, ravnatelj Višje strokovne šole za les in oblikovanje, Franc Pohleven, pobudnik in organizator razstav Čar lesa, in mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je razstavo Čar lesa tudi uradno odprl.

Mag. Dejan Židan je poudaril pomen Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva, ki je bil sprejet 6. julija 2023, in obljubil pomoč vsem nosilcem podpornega okolja rokodelstva, rokodelcem in ostalim deležnikom na področju rokodelstva. “Osnova za razvoj in napredek je vedno tradicija. Pomembno je, da ohranjamo rokodelska znanja in veščine ter, da te prenašamo na mlajše generacije ne le zato, da jih ne izgubimo, predvsem pa zato, ker je rokodelstvo pomemben del naše kulturne dediščine in naše identitete,” pa je poudarila Gordana Bilušić.

Gordana Bilušić, Rokodelski center Rogatec

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja