Moravški rokodelci so bili v maju zelo dejavni. Po majskih delavnicah v šolah, vrtcih in domu za starejše jih je čakal naporen konec meseca.

Na Planinskem domu Ušte-Žerenk je v petek in soboto, 24. in 25. maja, potekal dvodnevni rokodelski tabor za člane Rokodelskega centra Moravče in ostale, ki jih zanima ohranjanje rokodelske dediščine. Namen rokodelskih taborov na moravškem je utrjevanje in učenje novih spretnosti ter izmenjavi izkušenj. Seveda je pomemben del tabora tudi druženje.

V petek je Marija Šmidovnik vodila delavnico pletenja košaric iz recikliranih materialov, sledilo je pletenje peharčkov iz pediga. V soboto je rokodelec Toni Papež predstavil tehniko izdelovanja mozaika. Najprej so se prisotni ob računalniški predstavitvi podučili o zgodovini razvoja mozaika. Sledila je delavnica izdelovanja preprostega izdelka z mozaikom.

Preostali čas so rokodelke in rokodelci izkoristili za različne rokodelske veščine, kjer so izmenjali izkušnje. Tako so ob izjemnem pogledu na Moravško dolino in Alpe pletli, kvačkali, izdelovali rože iz krep papirja idr.

Toplo vreme, rokodelske dejavnosti in prijetno druženje na prostem je vse napolnilo z novo zagnanostjo in dalo obilo novih zamisli za delo v naprej.

Rokodelski dan nad Moravško dolino

Rokodelski dan je na moravškem postal že tradicionalen. Od predpreteklega leta je to bienalni dogodek. Letos smo ga z gradu Tuštanj preselili na Planinski dom Ušte-Žerenk. Moravškim rokodelkam in rokodelcem so se pridružili tudi drugi rokodelci in rokodelke ter druga domača društva.

Rokodelski dan je privabil številne prebivalce Moravške doline, pravo presenečenje pa je bil prihod večje skupine obiskovalcev iz Savinjske doline, ki so nam zaupali, da so že kar težko pričakovali moravški rokodelski praznik, ko si lahko ogledajo izjemne rokodelske izdelke in se v marsikateri veščini tudi preiskusijo.

Župan dr. Milan Balažic, ki je uradno odprl rokodelski dan, je poudaril pomen ohranjanja rokodelske dediščine, ki je na moravškem res velika.

Za še prijetnejše vzdušje so poskrbeli pevci in pevke mešanega pevskega zbora KUD Jevnica.

Moravške rokodelke in rokodelec na festivalu Igraj se z mano

Rokodelci že vrsto let sodelujemo na mednarodnem festivalu Igraj se z mano. Na Kongresnem trgu in v parku Zvezda v Ljubljani se je od torka, 28. maja do sobote, 1. junija 2024 odvijal festival zabave, ustvarjalnosti in povezanosti, namenjen sožitju z otroki, mladostniki in odraslimi s posebnimi potrebami.

Moravške rokodelke so imele delovni kotiček na travnati površini v parku Zvezda, kjer so prikazovali izdelovanje rož iz krep papirja. Kar nekaj skupin in posameznikov se je ustavilo pri njihovi mizi in se želelo naučiti izdelovati rože. Vsakemu smo pokazali vse faze izdelovanja rož in kar hitro so tehniko usvojili, vsi pa so s seboj odnesli enega ali več cvetkov, ki so jih sami naredili.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja