25. januar 2019 – Rokodelski center DUO Škofja Loka vabi na odprtje razstave KLEKLJANJE ČIPK V SLOVENIJI – BOBBIN LACEMAKING IN SLOVENIA, ki bo v torek, 5. februarja 2019, ob 18. uri v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka (Mestni trg 34). Razstava je posvečena vsem slovenskim klekljaricam in klekljarjem. 

Z vpisom Klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je ta rokodelska veščina dobila posebno mesto. Razstava se posveča predvsem klekljanju na Škofjeloškem. Z Žirmi, Železniki in Gorenjo vasjo je območje eden od močnejših centrov klekljanja v Sloveniji. Tu delujeta dve klekljarski šoli, tri klekljarska društva, več neformalnih klekljarskih skupin in posamezne mojstrice klekljanja.

Na razstavi Klekljanje čipk v Sloveniji sodelujejo članice Klekljarskega društva Deteljica Gorenja vas, ki prispevek na razstavi dopolnjujejo z razstavo projekta Cvetje v jeseni v Oknu Loške hiše. Kot izjemna avtorica vzorcev za klekljano čipko in mojstrica klekljanja, ki vedno znova išče nove izraznosti s klekljano čipko, na razstavi sodeluje tudi Škofjeločanka Vida Kejžar.

Klekljanje presega meje lokalnega. Na razstavi predstavljamo projekt V čipke ujeta svetloba, s katerim so se slovenske klekljarice predstavile na svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA na Nizozemskem leta 2018 in z njim osvojile priznanje za najlepšo nacionalno predstavitev. Ob razstavi je izšla tudi knjiga, v kateri je predstavljeno vseh 50 razstavljenih lučk, skupaj z vzorci za izdelavo čipkastih senčnikov.

Razstava v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka bo na ogled do 9. marca 2019, razstava Cvetje v jeseni v Oknu Loške hiše pa od 11. februarja do 18. marca 2019.

Katarina Sekirnik

Vzorec za klekljano čipko hrani Loški muzej Škofja Loka, E 10421 b.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja