Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo med poletnimi počitnicami letos prvič organizirajo Slovenski rokodelski tabor 2022, ki bo potekal v kar sedmih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri: v Ribnici, Rogatcu, na Dolah pri Litiji, v Moravčah, Slovenski Bistrici, Veržeju in Škofji Loki. Z rokodelci bo lahko ustvarjalo kar 62 otrok.

Tabor namenjamo učencem in mladostnikom med 12 in 17 letom, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi bodo lahko pobliže spoznali delo posameznih mojstrov rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjali svoje izdelke. Ker gre za manjše skupine od 5 do 10 udeležencev, bo potekalo delo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji mojstri rokodelci.

Gre za prvo tovrstno popularizacijo rokodelskih panog in poklicev. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo vsebine financiralo v celoti, zato bodo za udeležence popolnoma brezplačne. Za ohranjanje in razvoj rokodelstva je ključen prenos znanj na mlajše generacije. Tradicionalna znanja in pristopi so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost.  V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju želimo mladim omogočiti prostor, da spoznavajo svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.

V Rokodelskem centru Ribnica bodo mladi med 4. do 5. julijem ustvarjali z lesom v pravi mizarski delavnici. Spoznali bodo poklic mizarja in postopek izdelave lesenega svetila.

Na dvorcu Strmol v Rogatcu bodo rokodelski tabor, ki bo potekal med 5. in 7. julijem, namenili spoznavanju steklarstva. Ustvarjali bodo skupaj s steklarjem, spoznali tehnike steklarstva in postopke obdelave stekla. S taborom želijo v Rokodelskem centru Rogatec otrokom in mladostnikom predstaviti steklarstvo kot potencialno poklicno pot.

V Srcu Slovenije se bo odvijal tabor med 6. in 8. julijem v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji, kjer se še vedno oglari na 25 domačijah. Udeleženci bodo dneve preživeli skupaj z oglarji in spoznali postopek priprave in razdiranja kope. Tabor po potekal v sodelovanju s KUD Venčeslav Taufer Dole pri Litiji.

Med 6. in 8. julijem bo potekal rokodelski tabor tudi v Planinskem domu Moravče v organizaciji Rokodelskega centra – Društva rokodelcev Moravške doline. Tabor bo namenjen ustvarjanju rož iz krep papirja in polstenju.

V Slovenski Bistrici bodo v organizaciji Centra DUO Slovenska Bistrica mladi lahko ustvarjali med 15. in 17. julijem. Tabor bo namenjen spoznavanju tradicionalnega lončarstva in sodobne keramike. Vsak bo lahko izdelal svoje izdelke iz gline, v program je vključen tudi obisk razstave sodobne keramike.

Z glino bodo ustvarjali tudi udeleženci tabora v Centru DUO Veržej, in sicer med 25. in 27. julijem. Ustvarjanje v lončarski delavnici bodo dopolnili z ogledom lončarske vasi in druženjem s tradicionalnim lončarjem.

Zadnji od taborov bo potekal v organizaciji Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka med 22. in 24. avgustom, ko bodo učenci in dijaki spoznavali tradicionalne načine obdelave lesa. Ob mojstrih rokodelcih bo vsak izdelal lesen izdelek, v katerem se bodo prepletli tradicionalno mizarstvo, rezbarstvo in pletarstvo.

Podrobnosti o posameznih taborih so objavljene na zavihku Slovenski rokodelski tabor 2022. Prijave so odprte do zapolnitve prostih mest, najkasneje pa do 30. 6. 2022.

Dodatne informacije:
Razvojni center Srca Slovenije za Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije
Mija Bokal, mija.bokal@razvoj.si, 01 – 89 62 713, 051 312 738

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja