Nedelja, 2. junij 2024, 10.00-16.00

Rokodelstvo postaja v sodobnem času vedno pomembnejše. S svojimi principi in naravo dela, lokalno izdelavo in rabo naravnih, večinoma lokalno prisotnih materialov, ter osebnim pečatom ustvarjalca daje odgovor na marsikatera družbena in okoljska vprašanja, s katerimi se soočamo danes. Rokodelstvo ima izjemen pomen za gospodarski razvoj in je pomemben element nesnovne kulturne dediščine. Rokodelke in rokodelci so nosilci redkega znanja in veščin izdelovanja uporabnih in okrasnih tako tradicionalnih kot tudi sodobnih, oblikovalsko dovršenih rokodelskih izdelkov.

Ker želimo, da rokodelstvo postane vedno bolj prepoznavno in uveljavljeno, organiziramo Slovenski rokodelski festival v parku Brdu pri Kranju, z njim pa povezujemo deležnike podpornega okolja in nosilce rokodelskih znanj iz vse Slovenije. Neposreden stik z izdelovalci, rokodelci in rokodelkami, je eden od pomembnejših poudarkov dogodka, bogato zasnovan program pa omogoča aktivno in izkustveno doživetje vseh obiskovalcev.

V luči sprejemanja Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR) je Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije na pobudo in s financiranjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport prvič organiziral Slovenski rokodelski festival v parku Brdo pri Kranju v letu 2023. Številni pozitivni odzivi na dogodek tako s strani rokodelcev kot obiskovalcev so potrdili, da take dogodke potrebujemo in da je rokodelstvo tema, ki obiskovalce zanima.

S finančno podporo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki je krovno ministrstvo za ohranjanje in razvoj rokodelstva, dogodek organizira Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, zanj pa koordinator Razvojna agencija Sora. Pri izvedbi programa pa sodelujejo tudi ostali deležniki podpornega okolja, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije s Sekcijo za domačo in umetnostno obrt, Slovenski etnografski muzej, Zveza društev upokojencev Slovenije in številni nosilci rokodelskega znanj in veščin.

Slovenski rokodelski festival bo potekal med 10. in 16. uro. Ob 11.00 bo v Kongresnem centru Brdo potekala okrogla miza »Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva – prvo leto«, na kateri bomo vsi deležniki osvetlili dogajanje in aktivnosti, ki so potekale v času od sprejetja ZorR. Na okrogli mizi bo potekala tudi slavnostna podelitev listin, plaket, ki jih bo izdalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport rokodelskim centrom.

V parku Brdo se bo cel dan odvijal pester program, katerega osrednji del bo rokodelski sejem, na katerem se bo s svojimi izdelki in prikazom rokodelskih veščin predstavljalo več kot 50 rokodelcev in rokodelk iz vse Slovenije. Svoje programe bodo predstavljale srednje strokovne šole, ki izvajajo programe, vezane na rokodelske panoge, potekale bodo rokodelske delavnice, bogat otroški program, razstave na prostem, poskrbljeno pa bo tudi za kulinariko.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja