V Rokodelskem centru Ribnica letos že tretje leto zapored sodelujejo v projektu, kjer mladi načrtujejo sodobne lesene izdelke s prepletom tradicionalnih obrti. Projekt izvajajo iz želje po ohranjanju in nadgrajevanju tradicionalnih oblikovalskih elementov v sodobnem kontekstu. Mladi ustvarjalci združujejo sveže ideje s spoštovanjem do dediščine ustvarjajo edinstvene pohištvene kose, ki združujejo funkcionalnost, estetiko in zgodbo.

V novembru je bilo izvedeno prvo letošnje srečanje študentov Višje strokovne šole/ŠCLJ programa Oblikovanje materialov – les skupaj z mentorico dr. Živo Deu in dijakov mizarjev Gimnazije in srednje šole Kočevje pod mentorstvom prof. Janka Marinča.

Po predstavitvi Rokodelskega centra in ogledom stalne razstave Suhorobarstvo & lončarstvo so se študenti in dijaki v naši delavnici srečali s pletarji in mojstrovino izdelave leskove in vrbove vitre. Njihova študijska naloga bo letos namreč, kako vplesti vitro v sodobno pohištvo  -skrinjo. Z velikim zanimanjem so spremljali proces izdelave in se tudi sami preizkusili v cepljenju leskovih palic, obdelavi lesnih trakov in različnih prepletov, ki jih ponujata vrba in leska.

Pred koncem prvega srečanja so študenti predstavili svoje idejne zamisli, ki so jih zasnovali že v šoli in odšli še na Škrabčevo domačijo, kjer so si poleg rojstne hiše patra Stanislava Škrabca kot primer dobre prakse prepleta med tradicionalno in sodobno ureditvijo prostorov, ogledali še skedenj, Boštjanovo hišo in Kersničevo kovačnico.

V začetku naslednjega leta bodo nadaljevali z izborom najboljših idej in realizacijo, kjer bo tradicionalen preplet dobil svoje mesto v sodobnem izdelku – skrinji.

Besedilo: Katja Žagar I Foto: Anja Pugelj

Foto:

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja