Idrija – KLEKLJANJE IN TKANJE

 

Volna je tradicionalno zastopana pri izdelavi oblačil, odej in drugih izdelkov za opremo doma. Volna je naraven, trajnosten, biorazgradljiv material z odličnimi izolativnimi lastnostmi. Volna, obdelana po tradicionalnih postopkih, ohrani vse te lastnosti in blagodejno deluje na človekovo počutje.

Udeleženci tabora bodo pridobili izkušnje klekljanja in tkanja z volno. Izdelali si bodo lasten izdelek, ki bo združeval omenjeni rokodelski panogi, spoznali Idrijo in Vojskarsko planoto, tudi za pripravo žlikrofov bodo preizkusili lastne rokodelske spretnosti.

Aktivnosti tabora bodo vključevale še ogled različnih razstav idrijske čipke in seznanitev s procesom predelave volne od striženja ovce do končnega izdelka. Mentorici na taboru bosta Meta Gregorač, učiteljica klekljanja v Čipkarski šoli Idrija in Alenka Rupnik, tkalka.

Namen in cilji tabora:

  • pridobiti izkušnje klekljanja in tkanja;
  • izdelava lastnega izdelka, ki bo združeval omenjeni rokodelski panogi;
  • spoznavanje Idrije in Vojskarske planote;
  • priprava žlikrofov;
  • ogled različnih razstav idrijske čipke in seznanitev s procesom predelave volne od striženja ovce do končnega izdelka.

Termin izvedbe: od 25. do 27. julij 2023
Organizator: Čipkarska šola Idrija v sodelovanju z  rokodelsko sekcijo Društva rejcev drobnice Idrija-Cerkno, Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo ICRA d.o.o.

Lokacija: Čipkarska šola Idrija

Trajanje: 3 dni z vključeno hrano in nočitvami na turistični kmetiji Podobnik v Idriji, Pot v češnjice 24, 5280 Idrija
Število udeležencev: 6
Starostna skupina: učenci in dijaki starosti od 14 do 18 let
Prijavnica: Prijavnica Idrija

Prijave in dodatne informacije: Metka Fortuna, 051 664 250, metka@cipkarskasola.si