22. junij 2018 – V velikem delu Slovenije v letošnjem letu poteka projekt sodelovanja Zgodbe rok in krajev, katerega vodilni partner je LAS Srce Slovenije iz Litije. Projektu je pristopila tudi LAS Dolenjska in Bela krajina, ki jo vodi Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Namen projekta je odgovor za izboljšanje položaja slovenskih rokodelcev. Projekt omogoča vključevanje sodobnega dizajna in dodano vrednost turizmu, daje možnost novih poslovnih priložnosti ter krepitve identitete in razvoja območij. Prav tako se s projektom želi ustvari spodbudno okolje za razvoj rokodelstva v Sloveniji s ciljem povečanja gospodarske in družbene moči rokodelcev in njihovih kompetenc – kapacitet. Velika vrednost tega projekta je tudi v aktivnem povezovanju in sodelovanju rokodelcev iz sodelujočih lokalnih akcijskih skupin in njihov skupen nastop na trgu.

V času največjega slovenskega folklornega festivala Jurjevanje, ki se je v dnevih od 20. – 24. junija 2018 odvijal v Črnomlju, smo v okviru omenjenega projekta za dolenjske in belokranjske rokodelce izvedli srečanje ter predavanje prof. dr. Janeza Bogataja. Predavanje z naslovom »Ali Dolenjska in Bela krajina potrebujeta rokodelske izdelke? Za koga?«, je bilo izvedeno v petek, 22. junija 2018 v prostorih Belokranjskega izročila, v starem mestnem jedru Črnomlja. Udeležilo se ga je 29 rokodelcev iz obeh območij, ki so z zanimanjem prisluhnili besedam prof. dr. Janeza Bogataja, priznanega etnologa z bogatimi izkušnjami na tem področju.

Ob koncu predavanja o tem, kakšni naj bodo rokodelski izdelki, da bodo le ti zadostili znanju tradicije, izročila naših prednikov, standardom odličnega izdelka, bodo oblikovani v duhu sodobnega dizajna in se približali okusu kupcev, je prof. dr. Bogataj pogledal izdelke rokodelcev, ki so jih prinesli s seboj in jih strokovno komentiral, z namenom dosege standardov.

Rokodelci obeh območij (Dolenjske in Bele krajine) so po predavanju v sproščenem vzdušju nadaljevali s spoznavanjem drug drugega, izdelkov, kresale so se nove ideje za nadgradnjo izdelkov, to vse pa je bil tudi namen srečanja in predavanja.

Naslednje srečanje rokodelcev Dolenjske in Bele krajine bo na Dolenjskem v prihajajočih mesecih.

 

Fotografinja: Bernarda Kump

 

 

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja