V Oglarski deželi na Dolah pri Litiji je še danes prisotna že skoraj izginula stara rokodelska dejavnost oglarstva. Tradicijo kuhanja oglja so pred več kot 100 leti v te kraje prenesli italijanski oglarji. Priprava kope in pridobivanje oglja na tradicionalen način je postopek, ki ga domačini uspešno ohranjajo. V Oglarski deželi deluje 25 oglarjev, ki letno skuhajo približno 30 kop, kar pomeni med 150 in 200 ton kakovostnega oglja. Postopek izdelave oglarske kope je povezan s pripravo kopišča in lesa, zlaganjem in pokrivanjem kope, kuhanjem ali oglenitvijo in na koncu razdiranjem kope. Mladi, vabljeni, da spoznate poklic oglarja in postopek priprave kope od blizu!
Vsebinski poudarki:
- predstavitev oglarstva kot rokodelske dejavnosti;
- spoznavanje poklica oglarja – druženje in delo z oglarjem;
- priprava, sestavljanje, prižiganje in razdiranje oglarske kope;
- spoznavanje z ogljem kot končnim produktom in z njegovo uporabnostjo;
- pohod po Oglarski poti in spoznavanje oglarskih domačij;
- druženje z vrstniki.
Namen in cilji tabora:
- predstavitev oglarstva z vidika nesnovne kulturne dediščine;
- oglarstvo kot sodobna rokodelska dejavnost in dopolnilna dejavnost na kmetijah pa tudi kot turistična dejavnost;
- približati oglarstvo in poklic oglarja ciljni skupini mladih, ki se odloča za svoj poklic;
- spoznati postopek izdelave oglarske kope, načine in tehnike dela skozi izkustveno učenje;
- druženje in povezovanje mladih, medsebojna izmenjava znanj in izkušenj;
- promocija rokodelstva na splošno.
Termin izvedbe: od 6. do 8. julija 2022
Organizator: KUD Venčeslav Taufer Dole pri Litiji za Mrežo rokodelcev Srca Slovenije
Lokacija: Oglarska dežela, Dole pri Litiji
Trajanje: 3 dni, vključno s hrano in z nočitvami v OŠ Dole pri Litiji
Število udeležencev: 10
Starostna skupina: učenci in dijaki starosti od 12 do 17 let
Prijavnica: povezava
Prijave in dodatne informacije: Gregor Strajnar, 031 605 540, gregor.strajnar@gmail.com