V Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije ocenjujejo leto 2022 kot zelo uspešno, saj je rezultiralo namen ustanovitve. Izvedli so aktivnosti zastavljenega programa, po dolgih letih prizadevanj pa je bil preko Nacionalnega zavezništva za rokodelstvo dosežen tudi njihov temeljni cilj – priprava samostojnega zakona za področje rokodelstva.

Osnutek predloga Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR) so na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravili v začetku leta in ga 7. junija 2022 posredovali v javno obravnavo. Člani Konzorcija rokodelskih centrov so pripravo predloga ZorR aktivno spremljali in podali svoje predloge, komentarje in dopolnitve. V nekaterih rokodelskih centrih so potekale tudi javne predstavitve osnutka zakona.

V Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije se zavedajo, da jih na zakonodajnem področju čaka še veliko angažiranja in iskanja rešitev za primerno ureditev položaja rokodelcev in rokodelskih panog ter vključitev področja v vse nivoje družbenega dogajanja. Z zakonom se Konzorciju dodeljujejo tudi nekatere nove naloge in odgovornosti ter prednostna usmeritev v prenos znanj na mlade, ohranjanje rokodelskih panog in popularizacijo rokodelstva. Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije so s Slovenskim etnografskim muzejem sodelovali tudi pri pripravi opisov rokodelskih panog, ki bodo priloga k ZorR.

V duhu zakona so se že v tem letu izkazale za zelo uspešne in odmevne aktivnosti, ki so jih izvedli člani Konzorcija izvedli v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Med poletnimi počitnicami so v sedmih slovenskih krajih, kjer delujejo rokodelski centri, izvedli prvi Slovenski rokodelski tabor in navdušili številne mlade. Septembra pa so se predstavili na 54. sejmu MOS v Celju in 21. Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Izvedenih je bilo vseh osem dogodkov Slovenskega rokodelskega festivala 2022, ki so se med junijem in novembrom odvili po različnih slovenskih krajih, obogatili turistično ponudbo in pomembno prispevali k osveščanju javnosti o pomenu naše rokodelske dediščine.

Vse doseženo je rezultat jasnega cilja ter tesnega sodelovanja in povezovanja med rokodelskimi centri, skupnega načrtovanja aktivnosti in medsebojne podpore. Pri tem je pomembno tudi mandatno vodenje upravljanja konzorcija, ki z novim mandatom dobi nov zagon. S 1. 1. 2023 vodenje Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije prevzema Rokodelski center DUO Škofja Loka (Razvojna agencija Sora d. o. o.).

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja